SK: rodinný výlet po Slovensku

, , 6 comments

Keď sme boli so sestrou malé, pravidelne nás rodičia brávali cez víkend na výlety vláčikom. Či už to boli túry na zrúcaniny hradov, návštevy (ešte celých) hradov a zámkov alebo prechádzky po slovenských mestách, zbožňovala som to. Potom sme obe začali chodiť na gymnázium, prišla puberta a nejak sme nemali čas ani chuť pokračovať v tejto tradícii. 

Muselo prejsť desať rokov, aby sme sa opäť spoločne vybrali na výlet. Tentokrát sme cestovali v pohodlí auta. Keďže bol začiatok marca a jar nikde, kvôli počasiu sme sa rozhodli pre návštevu zámkov, hoci v nich bolo oveľa chladnejšie ako vonku. Super na tom bolo, to že sme išli v podstate mimo sezónu, čiže sme nemuseli stáť na lístky v dlhom rade ani sa predierať pomedzi turistov. 




Naša trasa začínala prehliadkou Oravského hradu, potom sme pokračovali do Rajeckej Lesnej, kde sa nachádza drevený pohyblivý Slovenský betlehem, odtiaľ sme si urobili spontánnu zachádzku do Čičmian a skončili sme v Bojniciach na zámku. 


Návšteva Oravského hradu sa mi páčila asi najviac. Bola som tam kedysi dávno a vtedy neboli sprístupnené všetky priestory. Celkovo, bolo to len o interiéroch hradu, zbraniach a jeho pánoch. Teraz má expozícia v hrade niekoľko častí - výstavu interiérov a dobového nábytku, zbrane, je tam aj etnografické múzeum (kroje, hračky, hudobné nástroje, šperky, taniere a iné predmety každodenného použitia...dokonca dobová chladnička :D ) a prírodovedné múzeum s vypchatými  zvieratami, ktoré sú  vkusne nadekorované tak, že zabudnete na to, že sa pozeráte na mŕtvolky, ale máte pocit, že ste niekde v slovenských lesoch a hájoch. Dokonca je tam aj dvojhlavé teľa, ktoré sa narodilo, prekvapivo, jednohlavej krave.



Potom je tam aj archeologická časť, ktorej som nevenovala pozornosť, lebo ma nezaujímala :D Sústredila som sa skôr na výhľad, ktoré daná časť hradu poskytovala, lebo sme sa vtedy nachádzali na samom vrchu celého hradného kopca. V tejto časti ale boli k videniu vykopávky toho, čo sa našlo na danom území. Rôzne staré šperky, mince, úlomky nádob a tak.







Samozrejme, že sprievodkyňa nezabudla spomenúť, že sa hrad býva využívaný na filmárske účely. Bol tam nakrúcaný napr. prvý Dracula (ten creepy čiernobiely film, známy aj ako Upír z Nosferatu) z roku 1922 a potom všelijaké slovenské rozprávky (Kráľ drozdia brada, Princezná a žobrák, Sokoliar Tomáš, najnovšie Láska na vlásku) a dokonca aj zahraničná rozprávka Dračie srdce 2. 






Potom sme nasadli do auta a zastavili sme sa až v Rajeckej Lesnej. Malá dedinka vyzerá ako každá iná, ale vedľa kostola skrýva nádhernú slovenskú pamiatku zvanú Slovenský betlehem. Samotná časť zobrazujúca Betlehem a narodenie Ježiša je v porovnaní s veľkosťou celého diela zanedbateľná.  Ide vlastne o rezbárske dielo, ktoré zobrazuje rôzne dominanty Slovenska. Nachádza sa tam niekoľko desiatok pohyblivých postavičiek, ktoré vykonávajú tradičné ľudové remeslá a práce. Keď uvidíte Betlehem po prvýkrát, nebudete vedieť, kam sa skôr pozrieť. Môžete tam stráviť hodiny a hodiny skúmaním všetkých tých pohyblivých aj nepohyblivých detailov. Autorom je Jozef Pekara, ktorý pred tým, než umrel, strávil 15 rokov vyrezávaním tohto diela a dal si naozaj záležať. Mojou obľúbenou časťou je psík, ktorý ťahá chlapca zo stromu dole na zem za nohavice :)



Z Rajeckej Lesnej sme mali namierené do Bojníc, ale povedali sme si, že keď už sme tu, tak sa pozrieme aj na Čičmany aspoň  v "safari štýle" (zostali sme sedieť v aute a na drevenice sme sa pozerali cez okno), lebo snežilo. Čičmany sú pekné, ale určite sú krajšie v lete. Zaujímavé bolo zistenie, že biele ornamenty, ktoré sme obdivovali nemali s tými pôvodnými toho veľa spoločného. Pôvodné ornamenty, ktoré sa začali objavovať pred dvesto rokmi boli oveľa jednoduchšie a súčasná výzdoba sa objavila až po požiari v roku 1921.




No a Bojnický zámok vám ani nemusím predstavovať. Myslím, že ide o veľmi obľúbenú turistickú destináciu Slovákov, kvôli jeho polohe aj okoliu (kúpalisko, ZOO). Je to taký malý slovenský Disneyland, ktorý mám rada preto, lebo tam nakrúcali moju najobľúbenejšiu rozprávku! Uhádnete akú? ;)



Kde ste boli naposledy na výlete na Slovensku  vy? Aké sú vaše obľúbené slovenské pamiatky?

6 comments:

  1. bože, aká nostalgia!! milujem Oravský hrad a tebe sa podarilo nafotiť krásne fotky, aj keď bolo zamračené. už som na ňom bola veľakrát s rodičmi, prvýkrát, keď som mala asi 5 rokov a vtedy bol sprístupnený aj ten balkónik úplne hore. pamätám si, že bol spevnený spráchnivenými drevami a celá konštrukcia bola pomerne labilná.... ktovie, či by dnes zodpovedal bezpečnostným predpisom :D teda, asi preto ho uzatvorili...
    a na Bojnickom natáčali Šialene smutnú princeznú, to je jasné :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na ten balkónik som sa tešila, ale bol zatvorený, no...
      Netrafila si, mojou naj rozprávkou je Fantaghiro :D

      Delete
  2. Fantaghiro!!! Aj moja najobľúbenejšia :) Dávala som sa podľa nej strihať :D, chcela som koňa, meč a hovoriaci kameň :D

    ReplyDelete
  3. Skevlé fotky, úplne sa v nich drží atmosféra.. a možno neuveríš, ale najbližšie máme zo školy exkurziu s podobnou trasou, presne do Rajeckej Lesnej a potom na Čičmany! Nevedela som, že je tam tak "tradične". Ďakujem za fotky a ešte viac sa teším! To bude stuff na fotenie. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, to je skvele! Dufam, ze budete mat dobre pocasie. :)

      Delete