15 faktov, ktorými sa Amerika líši od Slovenska

, , No Comments

USA vs. SK! Spísala som zoznam 15. odlišností, ktorými sa bežný život v Amerike líši od života na Slovensku. Snažila som sa vybrať naozaj také veci, s ktorými sa dá stretnúť po celých štátoch. Veľa z nich budete poznať, ale dúfam, že vás niečim aj prekvapím :)  Potom napíšte do komentárov, ktorý bod bol pre vás novinka.


1. Metrický systém
Ktorý dodnes neovládam :D Určite nemusím vysvetľovať, že ký v Amerike sa používajú míle miesto kilometrov, galóny miesto litrov, farenheity miesto stupňov celzia (ako sa to skloňuje?), libry (pounds) miesto kilogramov a samozrejme, 12 hodinový systém zobrazovania času. Náš 24 hodinový systém sa volá „vojenský čas“.  

2.Vlajky
Sú vždy a všade, nielen vo filmoch. Okrem úradných a oficiálnych štátnych budov môžu byť aj v každej záhrade, visia v každom okne, sú na autách... Zaujímavosťou je, že na tričkách som ju mimo Dňa nezávislosti videla iba na turistoch.

3.DPH
Počítajte s tým, že cena, ktorú vidíte na produktoch v obchodoch sa líši od sumy, ktorú zaplatíte pri pokladni, pretože v nej nie je zarátané DPH. Prečo je to tak? Hm, priznám sa, že som nenašla odpoveď (lebo som ju ani nehľadala :D). Možno je to preto, lebo DPH má každý štát nastavené v inej výške. Existujú ale obchody, v ktorých sa DPH neplatí. Teda platíte len to, čo vidíte na cenovke. Sú to tzv. dollar shops, niečo ako u nás Kik, alebo potom sieť secondhandu Goodville.


 4.Platba kartou
Pri platbe kartou nikto od vás nechce PIN ani podpis. Karty sa do terminálu nevkladajú ale len potiahnú na boku. Čiže je veľmi ľahké niekomu potiahnúť kreditku a platiť s ňou až kým vám ju nezablokujú. ;)

5. Káva
Amerika rozšírila moje obzory poznania o Cafe americano ("pollitrová riedená prekvapkávaná káva") a Starbucksové hubolepy. 

6.Voda v záchodoch a verejné toalety vo všeobecnosti
V záchodovej mise je oveľa viac vody ako v tej európskej. Preto sa môže stať, že vám to pri čľupnutí ošpliecha zadok :D Záchodová rúra vedúca z misy je esíčkovito tvarovaná, a preto sa môže často upchať. To sa mi na rozdiel od prvej spomenutej poznámky ešte nestalo. ;) Čo ešte nenávidím na americkej záchodovej kultúre, je spôsob, akým sú navrhnuté kabínky na verejných toaletách. Jednotlivé priečinky sú posadené celkom vysoko od zeme a navyše medzi dverami a „stenou“ sú medzery na šírku dvoch prstov, takže vás v podstate každý, kto sa objaví pred dverami, môže vidieť.

7.Sprchy
Sprchy sú tiež lahôdka. Klasické sprchy (alebo všetky tie, pod ktorými som sa sprchovala) majú jeden otáčací „gombík“, ktorým si regulujete teplotu a prietok zároveň. To znamená, že keď chcete veľa vody, tak bude zákonite aj veľmi studená alebo veľmi horúca. 


 8.Vybavenie domácnosti
Sušička a umývačka je braná ako bežné vybavenie domácnosti (alebo apartmánu na prenájom). Takisto aj detektor požiarov v každej izbe a zabudovaná klimatizácia (miesto radiátorov, môže púšťať teplý alebo studený vzduch). To, že sa ľudia neprezúvajú, keď prídu domov, hoci majú koberce ani nemusím spomínať (určite ale neplatí, keď má človek zablatené alebo inak znečistené topánky). Okná nie sú vyklápacie ale posuvné.

9. Reklamy na lieky v TV
 Nie vitamínové doplnky, alebo lieky bez predpisu ale normálne lieky na lekársky predpis. Reklamy v TV chodia približne tak často ako na SK, takže môžeme byť šťastní, že aspoň v niečom sa rovnáme Američanom.

10. Rozdiely v stravovaní 
Na jednej strane tam nájdete tie najkalorickejšie bomby a na druhej strane tam existujú vegan, gluten free reštaurácie, bistrá a dokonca bio eko supermarkety kde je všetko 3x drahšie ale „zdravé“. Buďte si ale istí, že nech si objednáte čokoľvek a kdekoľvek, vždy k tomu dostanete vodu s ľadom ZADARMO. 

11.Fastfoody
Vo fastfoodoch, napr. taký McDonnalds, sú bezodné poháre (tzv. free refill) a kečupy a majonézy zadarmo. A áno, ak vás to zaujíma hamburgery sú rovnako veľké ako na SK, aj keď v US ponúkajú väčšie veľkosti menu. Cena ovocia a zeleniny v bežných obchodoch je veľakrát vyššia ako cena spracovaného jedla vo fastfoodoch.

12.Šťastný život ovocia a zeleniny
Vo veľa supermarketoch som sa stretla s tým, že ovocie a zelenina bolo v pravidelných intervaloch automaticky zavlažované vodnými tryskami, ktoré vytvárali nad vystaveným tovarom vodnú hmlovinu.

13.Trucks
V Amerike ľudia nejazdia v „cars“ ale majú „trucks“. Neviem ako to pomenovať alebo opísať, ale sú to tie veľké terénne autá ako SUVčka, crossovery, pickupy a vany. Len mladí ľudia majú klasické malé autá, lebo tie veľké si ešte nemôžu dovoliť. S tým je spojený fakt, že ak v niektorých oblastiach kráčate po ulici, ste automaticky považovaní za cudzinca alebo podozrivú osobu, keďže v Amerike má auto KAŽDÝ.


14.Možnosť vrátit veci do 90 dní od zakúpenia bez udania dôvodu
Ehm, neviem presné podmienky tohto pravidla ani, či to platí naozaj všade, ale v takom Walmarte určite. Jedno leto som o tom povedala mojej slovinskej spolubývajúcej a ona si kúpila vo Walmarte činky, s ktorými cvičila celé leto (s prilepenými cenovkami) a na konci pobytu ich išla vrátiť a fakt dostala peniaze späť :D

15.Syr a olej v spreji
Akože... čo? Alebo zemiaková kaša v prášku. Alebo potraviny, ktorých dátum spotreby vás prežije. Alebo sušené mäso. Pre ľudí, nie pre psy. Alebo nealkoholické víno.

Bonus:
Ocot, ktorý sa v Amerike bežne nachádza na pultoch supermarketov je číry. Keď som sa pokúšala nájsť taký ten náš klasický zafarbený do žlta, podarilo sa mi nájsť len jablčný. A potom som to zistila! Ten americký má  5% aciditu zatiaľ čo ten náš až 8%. Neuveriteľné! Slovenský ocot je o celé tri stupne kyslejší ako americký! Tak sa tešme, že aspoň v niečom predčíme Ameriku :D 

0 komentárov:

Post a Comment