USA: San Francisco

, , 5 comments


Moja posledná zastávka v Amerike bol jednodňový výlet po San Franciscu, kde som bola sama, čo bola najväčšia chyba akú som mohla urobiť. Túlať sa mestom sama bolo strašne smutné, lebo som nemala s kým zdieľať svoje pocity, cítila som sa zraniteľná a... sama. Mala som sa stretnúť s jedným Poliakom, ale nemala som na neho kontakt a stratila som čas blúdením po downtowne (business štvrť s mrakodrapmi), lebo som hľadala nejakú kaviareň/McDonnalds, kde by mali wc. Nevedela som, že v business štvrti je cez víkend všetko zatvorené a otvorené sú len expresné prevádzky bez záchodov. 


 Napriek tomu, že som bola sama, sa mi prekvapivo nič nestalo a nikto ma neokradol. Práve naopak, stretla som fajn ľudí ako napríklad dvoch cyklistov stredného veku v metre, ktorí mi darovali 10 centov (chýbali mi na lístok do metra) a pochválili mi moju angličtinu a dali mi tipy, kam sa ísť pozrieť. Alebo chalana s dredmi, ktorý mi pomohol nájsť môj hostel a vyniesol mi po schodoch kufor <3 

Dokonca som bola aj v latino štvrti a prežila som :D Najmenej príjemne som sa asi cítila v Haight Ashbury, čo je štvrť preslávená jej hippie/ alternative obyvateľmi. Keď som čakala na zastávke, veľmi ma znervózňovali všetci tí bezdomoveckí hipisáci a vandráci a strašidelní alternatívni ľudia, ktorí sa tam potuľovali. Zrejme som príliš ovplyvnená "kultúrou" našich bezdomovcov. 

(pokračuj  ďalej len ak chceš vidieť nechutne veľa fotiek)

Banksy!!
 Keďže toto nebola moja prvá návšteva SF, rozhodla som sa, že typicky turistické miesta vynechám (Golden Gate, Pier 39...) a skúsim si prejsť jednotlivé sanfranciské štvrte. Najviac som sa tešila na North Beach, čo je štvrť, kde sa pohybovali všetci beatnici. 



 Vesuvio Cafe –  tu sa zdržiavali Jack Kerouac, Allen Ginsberg a spol. pretože hneď vedľa je kníhkupectvo City Lights Bookstore, ktoré založil spolu s nakladateľstvom Lawrence Ferlinghetti.

Kerouac alley
Kerouac alley
 Štvrť susedí s talianskou a čínskou štvrťou, takže hoci som bola len v jednom meste, mám pocit, akoby som bola na troch kontinentoch. Cez Jack Kerouac alley, malej uličke venovanej tomuto spisovateľovi som sa dostala priamo do China Town. V celej štvrti práve prebiehali nejaké oslavy/jarmok/whatever a všetky ulice boli zaplnené Číňanmi až sa ma zmocnila úzkosť a panika ale to nie z Číňanov, z preľudnenosti :-) Nechcem si predstaviť hustotu zaľudnenia v skutočnej Číne.










Ešte pred tým som vlastne začala v Little Italy, v talianskej štvrti, kde bol bol kopec talianských reštaurácií a kaviarní, no ja s mojím vreckovým som si o ich návšteve mohla nechať len zdať. Odtiaľ som išla do strmého kopca na Telegraph Hill, ktorý ponúka pekný výhľad na mesto stojí tam jedna z dominánt mesta - Coit Tower. Vo vnútri veže boli zaujímavé fresky, ktoré opisujú život v SF počas 20.-30. rokov. A mali tam wc zadarmo, vlastne aj tie fresky boli zadarmo. :D


 
                                   Coit Tower 




 Po prehliadke Little Italy, North Beach a Chinatown som pokračovala na metro, aby som sa dostala do latinoamerickej štvrte The Mission (Mission District). Keď som vyšla z podzemia, akoby som sa ocitla v Mexiku. Všade samí latinos, nápisy po španielsky, zelovoce. Predstavovala som si, že tak nejak muselo San Francsico vyzerať v jeho počiatkoch. Veď už samotný názov mesta hovorí, že bolo založené Španielmi.



Do tejto štvrte som sa išla pozrieť na jednú malú uličku plnú graffitti – Clarion alley. Tieto graffity sa volajú murals a ich tvorcovia nimi reagovali na politickú situáciu, väčšinou týkajúcu sa imigračnej politiky ale aj iných vecí. Inšpirovali sa Diegom Riverom a jeho muralistickým umením. Muralizmus prenikol z tejto uličky aj do iných štvrtí a je to hrozne pekné vidieť na fasáde skutočné umelecké diela, nie ako keď sa prechádzate po Bratislave a do výšky dvoch metrov sú všetky ulice otagované a posprejované.





na čo chodiť do galérií keď môžem obdivovať vznikajúce surové umenie na ulici

 Poslednou zastávkou bola štvrť Haight – Ashbury plná rôznych indivíduí a alternatívnych obchodov a podnikov, ktorá má hipisácku minulosť. Skončila som v nejakom drahom organickom bio eko supermarkete, lebo som bola smädná a hladná a naivne som si myslela, že ceny v tomto obchode budú prispôsobené tým hipisákom a houmlesákom, ktorí stáli pred obchodom. 








 Ešte musím spomenúť Green Tortoise hostel a vynachváliť ho do nebies! Strávila som v ňom síce len jednu noc ale bolo to dokonalé, krásna historická typická san franciscká budova priamo v centre mesta a za skvelú cenu J Bola tam strašne milá obsluha, poradili mi čo a ako, dali mi mapku, dali mi dokonca rádiový budík, s ktorým som spala v posteli, lebo som sa bála, že ma môj mobil na ráno nezobudí a ja zmeškám lietadlo. Tak som si nastavila dva budíky a moje spolubývajúce ma asi dodnes preklínajú. Raňajky som mala v cene a tak som si dala dva bagely a pomarančový džús v krásnej bývalej tanečnej hale, ktorá slúži ako také socializačné miesto ubytovaných hostí a že vraj sú tam aj super parties, tak snáď nabudúce. Kto sa pridá? :D

na izbe bolo krásne historické zrkadlo
komu by tu nechutilo raňajkovať
múdra veta na záver

5 comments:

  1. Aaah♥Závidím! San Francisco je jedno z top měst, která v USA musím navštívit. Na škole jsem měla rétorické cvičení o Golden Gate Bridge a od té doby město miluju. Fotky jsou nádherné. Je dobře, že se ti tam nakonec líbilo, ač začátek nic moc:) Do tý alternativní čtvrti bych moc chtěla!

    ReplyDelete
  2. Wauky!! človek má hneď chuť zbaliť si švestky, ísť do hostela s bagelovými raňajkami a túlať sa(s niekým) :))

    ReplyDelete
  3. top fotka - ujo čo nesie kvety ;)

    ReplyDelete
  4. asi sa rozplačem, je to presne rok čo som tam bol! super duper fotky :)

    ReplyDelete
  5. prechádzam celý tvoj blog, si strašne super! :D

    ReplyDelete