SLOVENIA: Mačky, Ľubľana a Maribor

, , 4 comments

Hurá! Dôvod, prečo som sa ešte stále s vami nepodelila o moje zážitky z tripu do Slovinska je taký, že mám niečo cez 500 fotiek a vždy mi strašne dlho trvá urobiť užší výber :D Nemám rada, keď niekto píše o cestovaní a potom tam nahádže dvesto fotiek, ktoré mi nič nehovoria, a tak ich väčšinou rýchlo prescrollujem dole. 

Na začiatok musím povedať, že dostať sa do Slovinska bez auta je ťažké a drahé. Našťastie Karlina mi poradila túto stránku o spolujazde, ktorú odporúčam! V Slovinsku je systém cestovania veľmi obľúbený.  Dokonca až tak, že autobusová spoločnosť musela študentom znížiť cestovné, lebo začala krachovať :D Vodiči boli vždy veľmi milí a je to super spôsob dopravy, keď cestujete niekam ďaleko a sami, lebo idú s vami aj iní cestujúci a môžete si pokecať. V normálnom autobuse/vlaku by som s nikým len tak nezačala konverzáciu (asi som divná :D). Takto som spoznala pár Čechov, ktorí išli na Erazmus do Ľubľany, Slovinca, ktorý sa vracal z Erazmu z Varšavy (okej, ten bol divný a celý čas mi hovoril o geocachingu,. Ž v Bratislave je strašne veľa miest kde sú kešky... tak som radšej predstierala, že spím :D). Cestou späť som išla s dvoma Slovincami, ktorí pracujú v BA a Fínkou, ktorá bola na Erazme v Ľubľane. 
Tým chcem aj povedať, že Ľubľana je mimoriadne obľúbená Erazmus študentami a má byť aj prečo. Tak ako Bratislava, má Ľubľana výbornú polohu na cestovanie po okolitých krajinách (čo by som dala za to, žiť len 260 km od Benátok) a študenti tú majú ideálne podmienky na študovanie (a parties).

Ďalej musím povedať, že som si výlet užila aj preto, lebo nám vyšlo počasie a ja som mohla fotiť všetko čo sa hýbalo aj nehýbalo. Prečo hýbalo? Lebo som mala možnosť žiť 5 dní s mačkou :) Rozumejte tomu tak, že doteraz som bola skôr "psí typ" človeka no a teraz som spoznala čaro mačky, tak som ju musela stále fotiť a hrať sa s ňou. Tak poďme k fotkám, lebo vám je určite ukradnuté s akými mačkami som sa hrala :D




Ale ešte v skratke, čo som sa dozvedela o Slovinsku:
* je strašne malé a má len 2 milióny obyvateľov (nie je úžasné, že za ten čas som stihla poznať okolo desať Slovincov? Chápete, poznám jednu dvestotisícinu obyvateľstva! :D)
* Slovenčina a Slovinčina sú si celkom blízke jazyky (v porovnaní s takou chorvátčinou), aj keď nemáme spoločné hranice, kamarátka- neslovinka, mi povedala, že máme spločných/ veľmi podobných okolo 1000 slov. 
* Slovinsko je domovina Tiny Mazev. Ak nepozeráte zimné športy, tak ju pravdepodobne nebudete poznať. 
* Slovinsko je domovina lipicanov. Tie biele kone snáď pozná každý, nie?
* Slovinsko má zlé pivo (bavíme sa o veľkovýrobe) a netají sa tým. 
* Podľa vodiča, ktorý ma viezol z BA, má Slovinsko iba jednú veternú elektráreň - akože jeden ten veterný mlyn :D (táto informácia ale môže byť stará)


nájdi Kaťu




 to sú Alpy




                            


 "Benátky" - v starom meste je cítiť vplyv Talianska








 

Maribor mi svojou atmosférou silno pripomínal Banskú Štiavnicu

4 comments:

  1. krásný fotky! na Slovinsku sem nikdy nebyla ale kamarád tam byl na erasmu a hrozně se mu tam líbilo :) a spolujízda je super - jela sem takhle do/z Amsterdamu... a já sem hrozně kočičí typ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. podla mna v Slovinsku sa musi pacit kazdemu :)
      som rada, ze este niekto ma skusenosti s takouto spolujazdou, pre mna je to "novinka".

      Delete
  2. Superrrrrrr (nielen)fotoreport! Dakujem, once again :)

    ReplyDelete