USA: Old Faithful, Yellowstone.

, , 4 comments

Začiatkom júla ma navštívil kamoš, ktorého som spoznala minulý rok v Durangu. Priletel na tri dni až z Arizony. Keďže si prenajal auto, rozhodli sme sa spojiť príjemné s užitočným a išli sme na výlet do Yellowstone. On sa chcel spájať ešte aj inak ale k tomu našťastie nedošlo. :D Chudák, keby to bol vedel, asi by nemeral takú diaľku...alebo, že by ten Yellowstone za to stál?
Vyrazili sme pomerne neskoro, okolo desiatej. Viete, doma som zvyknutá, že výlet začíname s východom slnka. Haha. Hodinu nám trvalo, kým sme sa dostali do areálu národného parku a ďalšiu hodinu a pol, kým sme prišli na miesto. Zo všetkých atrakcií Yellowstoneu sme si vybrali oblasť s termálnymi prameňmi a dúhovými jazerami, kde sa nachádza najznámejší gejzír Old Faithful. 




Americké národné parky su úplne prispôsobené turistom - všade smetné koše a záchody (aj keď niekedy "kadibudkového" štýlu), všade čisto a značenia hlavne typu "nenechávajte si v aute a na otvorených miestach jedlo - môžete prilákať medvede. Vstup do národných parkov stojí orientačne 25 dolárov na týždeň pre jedno auto a tým autom sa dostanete fakt všade, maximálne 5 minút peši od  každej prírodnej atrakcie. 






Človek tie značenia niekedy ani nepotrebuje, stačí sledovať dav ľudí pred sebou. Najprv sme vlastne nič nevideli, len cítili. Sírnatý vajcovkový zápach sa šíril s podzemných dier...potom sa z tých dier začalo aj pariť a ak sme mali šťastie, videli sme erupciu gejzíru. Pri každom bola tabuľka s menom a časom, od kedy do kedy je aktívny. Väčšinou tam ale bolo, že vybuchuje od "9.00 AM- 6.00 PM" čo nám teda veľa nepovedalo, lebo sa tam nepísalo v akých intervaloch. Takže sme chodili od diery k diere a čakali, že niektorá z nich začne chrliť vodu. Čakali sme 5 minút a nič. 10 minút a slnko silno pražilo. 15 minút a vzdali sme to. Akonáhle sme sa pobrali k ďalšiemu gejzíru, ten ktorý sme opustili začal akurát chrliť vodu. 



Okrem gejzírov tam boli aj termálne jazierka s bublajúcou vriacou vodou a vodné  plochy s horúcou vodou.  Niektoré boli farebné vďaka prítomnosti nejakých baktérií alebo oxidácii. Pripadala som si ako niekde v počiatkoch vzniku našej zeme. Alebo aj ako v Číne. Lebo všade okolo nás boli aziati :D 



Ku koncu dňa sme stretli rangerku (nie skautku ale zamestnankyňu parku v uniforme pripomínajúcej skautku :D), ktorá nám doporučila jeden gejzír a naozaj, asi sme mali šťastie alebo sme boli trpezliví, lebo sme sa konečne dočkali riadnej erupcie. A na konci sme z diaľky videli aj ten známy Old Faithful ale už sme k nemu nestihli dobehnúť.




Po ceste domov sme neodolali zmrzline s názvom "Losie stopy" (boli v nej kúsky čokolády ako také bobky, čo dokonale vystihovalo názov zmrzliny) a neodolali sme ani zastávke pri vodopádoch, čo bol veľmi zlý nápad, lebo sa tam rojili komáre, tak sme sa rýchlo pofotili a utekali sme do auta. 





Ináč ak by ste nevedeli, tak aj na Slovensku máme gejzír, pamätám si to ešte z čias vlastivedy či geografie. (konečne viem, na čo mi je ta škola). Je síce umelo vyvŕtaný a studený ale podľa wikipedie je takýto gejzír veľmi vzácny :) 

4 comments:

  1. Dlho som pozerala na fotku toho dievčaťa na zábradlí, čo tam vlastne robí :D A ona fotí ! Čo človek neurobí pre dobrý záber :D

    ReplyDelete
  2. vypada to krasne tam!

    PS: Zvu te na svoji giveaway na mem blogu:) Budu rada kdyz se pripojis:)
    http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/2014/10/giveaway-design-your-own-cases-and.html#comment-form

    ReplyDelete