SLOVENIA: Metelkova city!

, , 6 comments

Toto je miesto, ktoré som túžila vidieť z celej Ľubľany najviac!! Metelkova city! Sen každej alternatívnej umeleckej bytosti. Celym menom je to "Avtonomni kulturni center Metelkova mesto" čiže autonómne kultúrne centrum. Nachádza sa v bývalých vojenských základniach blízko mestského centra a bolo založené niekedy v roku 1993. Skladá sa z rôznych budov (ako napríklad galérie, bary, priestory na koncerty a diskusie, štúdiá umelcov a dizajnérov) a každá z nich ma svoje vlastné meno. S Karlinou som tam bola cez deň, kedy je to celkom  vyľudnené. Bola tam akurát dvojica, ktorá natáčala ten video tag s pitím piva na ex, čo teraz koluje po FB :D  Takže som mohla fotiť o so šesť a nehanbiť sa za to, že vyzerám ako japonská turistka. Na druhú stranu, škoda, že som tam nebola večer na nejakom koncerte, vtedy by som spoznala pravú atmosféru Metelkovej. 

... (trápne ticho)... práve som si urobila malý prieskum a zistila som, že veď my máme niečo podobné v Košiciach - Kasárne/Kulturpark. To viete, ja Bratislavčanka si tu žijem vo vlastnom svete :)) Akurát, že Kulturpark je oficiálne uznaný všetkými štátnymi inšitúciami a nemá ten správny punkový nádych, hoci ja mám rada aj minimalizmus. Čas navštíviť Košice!

základný kameň




ak by vám chýbali farby ;)

najkrajšia Karlinca

moja maličkosť veľkoleposť :D











obedujem pizzový burek (tí, čo bývajú v Brne, budú iste poznať)


bonusová:


6 comments:

  1. Kulturpark bol kedysi podobným miestom, staré pomaľované budovy s umeleckými fasádami. Odkedy prešiel rekonštrukciou, niektoré časti sa zbúrali, namaľoval sa na bielo a... nie je zlý, ale ja priam až sterilne čistý. Mám rada minimalizmus, ale mam pocit, že tam sa nedá až tak kreatívne vybúriť ako kedysi...
    V Prešove by sa tiež dalo čosi zaujímavé vytvoriť. Máme tam opustenú budovu bývalého Solivaru, Historický, industriálny komplex, v ktorých si viem živo predstaviť ateliéry a galérie ako napr. v bratislavskej Cvernovke... miest na Slovensku je dosť, len ochoty podporiť kultúru a umenie je pomenej...

    ReplyDelete
    Replies
    1. To som nevedela, o historii Kulturparku.
      Solivar poznam ale to je v katastrofalnom stave, nie?

      Delete
  2. vyzerá to tam super, mám chuť niekde ísť :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak chod, v prvom clanku o Slovinsku som pisala, ze to ani nie je taky drahy vylet :)

      Delete
  3. wauky -onceagain- :)
    Pretvorit kasarne, alebo budovy im podobne na cosi taketo, je podla mna uzasne,, rovnako aj v NMnV (kde mam babku) sa mohli inspirovat, no zvitazili bytove komplexy, of kors. (ja by som aj tak volila byvanie v atelieri.D)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, uz len vidiet na vlastne oci :)
      No zrejme to zavisi od toho, aka silna je ta komunita/kolko su developeri ochotni zaplatit.

      Delete