SK: Banská Štiavnica

, , 15 comments

Zas a znova. Minimálne raz za rok ju musím navštíviť. Pustite si toto a pokračujte v čítaní.

Kým som v piatok čakala na Adru, rozhodla som sa nájsť tajch Ottergrund, ktorý sa mal nachádzať niekde na úpätí hôr, ktoré sa týčili za mestom. Bývali sme hneď vedľa klopačky a čiže aj neďaleko spomínaného tajchu, len som ho musela objaviť. Ďalší deň hneď skoro ráno sme tam chceli ísť pozorovať východ slnka. Poradili mi to neznámi ľudia na facebooku. Aspoň na niečo je dobrý. Keď som sa tam nejak intuítivne dostala, spadla mi sánka. Ako je možné, že som o tom mieste nevedela, keď so BŠ chodím od detstva?! Aspoň ma to uistilo v tom, že tento kraj je čarovný a stále sa tam dajú objavovať nové miesta. 

         










V sobotu sme sa zobudili o piatej, dali si energy drink, obliekli si 3 vrstvy oblečenia a za šera sme išli do lesa. Bolo to vzrušujúce. Mesto ešte spalo a slnko sa pomaly predieralo cez prízemnú hmlu, či inverziu. Ponáhľali sme sa, aby sme stihli samotný východ, takže to bola brutál túra. Na kopec/tajch sme prišli spotené a zadýchané. Adra bola rovnako očarená ako ja deň pred tým. Len tak sme tam ticho stáli a pozorovali to prírodné divadlo. Museli sme šepkať aby sme nezobudili nejakých dobrodruhov, ktorých sme tam našli spať v spacákoch pod holým nebom. (Prespali celý východ slnka ale potom ich asi zobudilo Adrine dožadovanie, aby som ju odfotila pri brehu jazera ako Harryho Pottera, ktorý čaruje patronusa :D). Fotila som východ slnka, tajch, Adru, ona mňa, seba navzájom. Potom sme si dali jednu horalku napoly a vychutnávali sme si samotný východ slnka. Je smiešne, že sa človek dokáže nadchnúť pre takú úplnú banalitu ako je východ či západ slnka.







Slnko vyliezlo a my sme zliezli dolu do mesta a kúpili sme si úplne čerstvý a voňavý chlieb v obchode miestnej pekárne. Chápete, pobyt v Amerike a fakt, že doma chlieb kupujeme v supermarkete robí z čerstvo upečeného chleba orgazmické jedlo. 


(Recept na plnený zapečený chlieb: Stačí vydlabať stred chleba a naplniť ho zmesou nakrájanej papriky, bambina, kyslej smotánky a opraženej slaniny a zapiecť to všetko v trúbe nejakých 15 minút.)









V nedeľu sme boli v banskom múzeu, kde som bola už asi trikrát, ale vďaka mojej pamäti morskej rybičky vždy zabudnem čo nám tam dole v bani hovoria, takže je to pre mňa vždy nový zážitok :DD (Vďaka novému foťáku som mohla fotit aj v podzemí a fotky su dokonca  ostré a bez použitia blesku! Už žiadne výhovorky, že v interiéri nemôžem fotiť. Juch!)






Keďže som v Amerike bývala 3 mesiace v horách, poznačilo ma to natoľko, že závidim každému, kto býva pri nejakom kopčeku či hore a zažíva inverziu každé ráno, lebo my tu máme akurát tak smog. Áno, a ešte som chcela povedať, že na Slovensko netreba len nadávať (lebo sa s tým stretávam veľmi často), treba len vedieť kde hľadať takéto nádherné miesta a verte mi, že ich nie je málo. :)

15 comments:

  1. Zbožňujem tvoje zakončenie. Tak tak tak^^
    Inak, to už je s novým foťákom, že ? Aký si si nakoniec vybrala?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ja som sama nadavala na SVK ked som dosla po lete, takze tak :D Snazim sa vsimat si pozitivne veci. Ano, kupila som si "tvoj" fotak, Nikon D7000. Este sa s nim ucim robit, ma to predsalen trochu ine ovladanie a nerozumiem tym 32 zaostrovacim bodom :D Musim si precitat navod, lebo predtym som mala v podstate 5 bodov a mohla som si vybra v ktorej casti fotky sa bude sustredovat focus (akoze ci bol objekt hore,dole, v strede alebo na bokoch)

      Delete
    2. Ja sok tiez presla z troch na 32 a bol to pre mna sok :D doteraz s tym neviem uplne na 100% robit,musim sa priznat, ale fotak je to mudry,neposlucha malokedy len :D
      ale inak ako si zatial spokojna ?:) fotky dopadli super :)

      Delete
    3. Zatial som velmi spokojna, fakt je to v kvalite fotiek rozdiel oproti D70! A to ISO! Uplne ma prekvapilo, ze som mohla fotit bani bez toho blesku. Uz to bude chciet len cas sa s tym poriadne naucit fotit co teraz nemam :/

      Delete
    4. A tocit videa! :D Musim si kupit stativ :D

      Delete
    5. ono si časom zvykneš a pôjde to...
      Inak, akým objektívom to bolo fotené? kráásne vykresluje makké svetlo! o_O

      Delete
    6. hmm pouzivala som 2 objektivy. zakladny (18-105 AF-S DX) a 50 mm (f1.8)

      Delete
  2. Replies
    1. dakujem. nazivo to bolo ovela viac uzasnejsie :)

      Delete
  3. aj ja musim velmi fotky pochvalit, super po(d)hlady :)

    ReplyDelete
  4. BŠ je krásna, ale keď som tam bola 2 týždne, tak ma ten "všadekopec" začal ubíjať :D resp. moju neexistujúcu kondičku :D

    a fotky "čarujem patronusa, ale ty si mukel a dementora nevidíš" a tá druhá "cítim chlad a očakávam demetorov" sú najlepšie :)

    fí, karamelové mlieko v Klopačke by som si teraz veru dala, len azda by som naň znova nečakala pol hodinu :D

    ReplyDelete
  5. Prednedávnom som čítala krásny článok o Štiavnici, v ktorom česká redaktorka napísala "Mám pocit, že lidstvo se dělí na dvě poloviny: na ty, co o Banské Štiavnici nikdy neslyšeli, a na ty, co ji milují. "
    Myslím, že má absolútnu pravdu!

    Ja patrím už pár rokov k jej milovníkom a presne poznám tvoju potrebu z druhej vety, mňa však lepšie vystihuje veta "Minimálne raz za ročné obdobie ju musím navštíviť."
    Milujem zakvitnuté lúky nad Štiavnicou v máji, letné kúpania v zabudnutých tajchoch ako je Ottergrund v lete, farebnú jesennú botanickú záhradu a blikajúce sviečky na cintorínoch na Dušičky.. či tiché zasnežené mesto na 1.sviatok vianočný :)

    Tvoj článok mi vyčaril úsmev na tvári a pohladil ma po duši, ja sa tam opäť chystám budúci víkend osláviť narodeniny a aj vďaka tvojmu krásnemu článku a nádherným fotkám sa na ňu a jej farebné listy teším ešte viac :)
    Ďakujem!
    :)

    (P.S. Slovensko je fakt malé, s Adri som bola celé leto v Španielsku ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. jeej ako pekne si to napisala :) mne sa paci ze v tom meste a okoli je stale co objavovat.
      a s tou Adrou...to ma to riadne prekvapilo!

      Delete
  6. uaaaaaaaaaa! zacnelo sa mi za štiavnicou! najviac! my sme boli na východ na kalvárii. úplne si pamätám to studené ráno ako sa mi nechcelo vyliezť z postele, bol to jeden z naj zážitkov ever!

    ReplyDelete