'Murica!

, , 8 comments

"I like your chucks"
"Sorry?"
"Your chucks. Chuck Taylors."
"??? You mean my converse shoes?"


Toto bol moj dnesny rozhovor s postarsim panom v trolley (historicky autobus co chodi zadarmo z miesta kde byvam do centra mesta). Ak dobre pocitam, tak to bol stvrty clovek, co mi pochvalil alebo okomentoval moje fialove conversky. Robim si statistiku: 3 muzi, 1 zena; z toho dvaja hostia v hoteli a dvaja ludia v mest. Ale keby ste ich videli...tie conversky...snazim sa ich udzriavat ciste, ale po tom ako som bola cez vikend na vylete v Utahu su viac oranzove ako fialove.

...

Rozpravala som sa so zivym americkym policajtom! Ten vykricnik preto, lebo zo slovenskych polisov mam fobiu, ale americki vyzeraju priatelski. Totiz kym som si nakupila jedlo (vyskusajte cinske nudle za 20 centov s jarnou cibulkou a mrazenymi krevetami! To uplne posunie tento lacny sunt na uplne inu uroven! A nie, nekrmim sa tu l lacnymi cinskymi polievkami, nebojte sa.), tak sa pred supermarketom stala havaria a akurat pred zastavkou! Durango je inac fakt pokojne mesto! Hoci pred dvoma dnami boli v mieste kde byvam tri policajne auta a niekomu klopali na dvere ale inac tu skapal pes, fakt! :D

Takze ten policajt mi povedal, ze doprava je odklonena a musela som ist pesi na dalsiu zastavku. No fakt hroza, lebo tu nikto nechodi pesi len tak bez priciny. Teda nie popri hlavnej ceste. Ako dobre, ze som si nedala saty ani suknu. Ale nakupila som vyhodne. Po mesiaci sa uz celkom orientujem v sortimente, doknca mam kartu, s ktorou nakupujem vyhodnejsie :D Prvy tyzden som chodila od ulicky do ulicky, porovnavala cenu jednotlivych komodit a hladala neodtucnene mliecne vyrobky, lebo neznasam low fat mlieko a smotanu a jogurty. To su veci co MUSIA mat tuk inac to je umelina. Najhorsie je ze zelenina je tu drahsia, nez nezdrave jedlo. Za dolar si mozem kupit bud cheeseburger alebo jednu cuketu/ papriku/ uhorku/ dve paradajky. Smutne, ze?

Ale uz som nasla dobre pecivo, ktore mi pripomina to nase, lebo 90% pekarenskych vyrobkov su kolace, sladke pecivo, sladke (!) chleby a biele makke mlandrave chleby. V americkom supermarkete je mozne najst vela bizarnosti, nespomeniem si na vsetky ale mozem uviest napr. uz "rozbite" vajicka v krabici, v akej sa u nas predavaju dzusy, mlieko, pokial nie je specialne, sa zasadne predava v plastovych flasiach ( a maju tu trilion druhov mliek - odtucnene, 1% tuku, 2% tuku, plnotucne, obohatene o vitamin D, o vapnik...). No a ceresnicka na torte je 0% fat olej v spreji na vyprazie a pecenie... dost nezmysel, kedze olej je tvoreny len tukmi!


Co ale musim vyzdvihnut do nebies, su miestne piva! Colorado je stat s najvacsim poctom sukromnych pivarni. Moje srdce si ziskalo pivo SKA Pinstripe Red Ale a dovolim si tvrdit, ze je lepsie, nez Bernard 14 z Klubu Umelcov ci Cierna Hora 14, ktoru som mala v Rajeckych Tepliciach. A k tomu este ten ska dizajn... hoci jedine ska, co pocuvam je Ska-p, haha. V jednom podniku mi dokonca dali ochutnat za pol deci piva, lebo som si nevedela vybrat. No nie je to mile? Ze vraj je to tu celkom bezna praktika. Uplne najhnusnejsie "pivo" je A&W root beer. Raz som nasla jednu plechovku tohto napoja v praci po hostoch co uz odisli, tak som si to zobrala a tesila sa na pivecko...ale ked som sa napila...A&W islo do kosa. Chutilo to ako ustna voda. A TERAZ neprehanam! Fakt! Prave mi prekladac povedal ze root beer je "limonada". Tak naco je tam to slovo beer?

Este som zabudla k bizarnostiam supermarketu dodat, ze sa v nom da z alkoholovych produktov dostat len niektore druhy piva. Zvysok sa predava tzv. liquor store, obchod s alkoholom, kde vas pochopitelne nepustia ak ste maloleti (<21). Jeden den som tak velmi tuzila po ska pinstripe pive, ze som si ho kupila namiesto mlieka a vajec, ktore som mala naplanovane si kupit ale nemala by som to pom ako odniest cely ten nakup (6 flias v boxe). Rozhodne ale nemozem povedat, ze by som tu hladovala. Zatial co cinanky si varia ryzu ( a potom nasledne tu ryzu vypiju aj s tou vodou), ja si robim cestoviny a leco. Uz som mala snad 10 roznych cestovinovych salatov + cinske nudle s krevetami a zrejme v tom budem pokracovat. A takisto sa zo mna stava vegetarianka ( maso som mala naposledy pred 2 tyzdnami ked sme robili barbeque a ja som sa ponukla grilovanym kuracim stehienkom, co nam pripravil jeden americky kamos) pretoze tie peniaze, za ktore by som si kupila maso si necham radsej... na pivo, haha.


A nehladujem aj preto, lebo tu sockujeme. Ked upratujeme izby po hostoch (moja napln prace je housekeeping, po nasom upratovacka :D), ktori odisli, jedlo, ktore najdeme si mozeme nechat. :D Mozno to niekomu bude pripadat divne ale castokrat nachadzame neotvorene potraviny. Vajicka, cukor, kava, rozne neotvorene napoje, zmrzliny, oriesky...ono je to skoda vyhodit, ved je to jedle! A my sme chudobni studenti predsa!

pohlad na Durango zhora

8 comments:

  1. Haha. Mne raz sesternica doniesla 0%fat rastlinny tuk na pecenie. To ma tiez rozosmialo

    ReplyDelete
  2. Ja som tiež robila housekeeping minulé leto v Michigane a tiež sme si brali neotvorené jedlo pitie :D ale nebolo toho veľa :/

    ReplyDelete
  3. conversky sú asi najfotogenickejšie topánky na svete! Páčia sa mi tieto fialove!!
    Yanka z GingerYS

    ReplyDelete
  4. haha aj mne chvália moje stále. darmo, najkrásnejšie topánky.
    ja mám hnedee

    ReplyDelete
  5. V Oregone som si odžil svoje jeden rok. Ak ti môžem poradiť, najpitnejší root beer je od značky MUG s takým doggiem na labely. Inak nič viac.

    ReplyDelete
  6. V Oregone som si odžil svoje jeden rok. Ak ti môžem poradiť, najpitnejší root beer je od značky MUG s takým doggiem na labely. Inak nič viac.

    ReplyDelete