DIY: Ikat

, , 7 comments
Štátnice so španielčiny a obhajobu bakalárky mám za sebou, ešte ma čaká taliančina a translatológia (jeden by sa čudoval, že bol na to vytvorený celý vedný odbor, ktorého podstata sa dá zhrnúť do dvoch viet). Aby to nebolo len o tom, ako sa trápim pri učení, tak tu, hľa, niečo inšpiratívne:


Ikat, slovo z nadpisu, nie je žiaden nový prístroj od Apple ale orientálny vzor. Je to jedna z najstarších textilných dekorácii. Po indonézsky znamená "viazať", pretože vzniká tkaním rôznofarebných priadzí. Páčia sa mi indiánske motívy už oddávna a konečne ich môžem nosiť bez toho, aby som vyzerala ako hipisáčka, pretože súčasné módne trendy nachádzajú inšpiráciu v dávnych kultúrach a etno tématike. Textílie s motívom ikat sa vyskytovali v rôznych obmenách v krajinách juhovýchodnej Ázie, v Japonsku, Mexiku a Južnej Amerike... 


V zime som v sekáči ulovila kus, ktorý svojou štruktúrou a farbou pripomína tento vzor a rozhodla som si ušiť tašku (lebo je to jediná nositeľná vec, čo viem ušiť). A ta látka by sa na oblečenie nehodila, lebo je naozaj hrubá.

Takže som dala do kopy všetky potrebné komponenty:

látka - nejaká pofidérna hrubá sukňa z fínska
zips - z rozpáranej starej tašky
ramienko - z rozpáranej starej tašky n.2
pracky - zo starých čižiem
látka na vnútro tašky - stará plachta

Takto vyzerá recyklácia v praxi. Vždy, keď vyhadnujem nejakú vec, rozmyslím si, či sa nedá ešte nejako využiť. 


 Zips a pracky, ktoré prichytávaju ramienko som musela našiť ručne, takže taška ma nevyčísliteľnú hodnotu a nikdy by som ju nevymenila za žiadnu Chanel či Pradu (iba ak by mali ikat vzor!) 

Detail štruktúry látky - je taká chlpatučká :)

7 comments:

  1. šikula si! už aj ja by som potrebovala nejaké tie produktívne činnosti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kujeem :) to som robila asi este v marci :P

      Delete
  2. si tá najšikovnejšia,. taška vyzerá ako čerstvo kúpená v nejakom drahom obchode! mala by si sa tomu venovať, a šiť pre ľudí. máš na to:) inak z prvého obrázku sa mi najviac páči ten batoh tým motívom:)

    ReplyDelete
  3. tá je super!
    si vľemi šikovná!

    Kejmy ♥,.

    ReplyDelete
  4. skvele vzory!

    PS: U mne je summer giveaway: http://bridgeofmemories.blogspot.co.uk/2013/06/summer-giveaway.html#comment-form

    ReplyDelete
  5. uua superská! super luck na látku!

    ReplyDelete