PHOTO TIPS: Ako fotíš?

, , 1 comment

Uvedomili ste si niekedy koľko spôsobov držania foťáku existuje? Ja teda nie. Vlastne...teraz už áno. Myslíte, že to niečo prezrádza o ich osobnosti? Ako tá otrepaná fráza „povedz mi čo čítaš a ja ti poviem aký/á“ a jej ďalšie verzie. Tento článok som našla na jednej stránke a tak sa mi zapáčil, že som si ho viacmenej voľne preložila a priložila vlastný komentár (v zátvorkách).


Turista
S foťákom visiacim na krku (okej, to robím aj ja... prípadne mi visí na ramene) sa fotograf vydá spoznať mesto a myslí si, že odfotí pár cool vecí...aj keď nakoniec nevyzerajú cool (aj to sa mi stáva).

Rockový koncert
Keď sa snažite odfotiť kapelu na pódiu a pred vami stojí tlupa vysokých ľudí. Takisto sa takýto fotografi vyskytujú na športových udalostiach a svadbách (proste keď je pred vami veľa ľudí a vy nevidíte dopredu ale chcete si za každú cenu odfotiť nevestu alebo preteky formúl aj keď budete mať v konečnom dôsledku na fotke bielu bodku v tvare nevesty alebo rozmazanú škvrnu v tvare formuly). Je to dosť pokus-omyl technika, ale ak sa vám podarí...cítite sa ako rocková hviezda (nepodarí, verte mi! Nevesta nebude mať hlavu!)

Jazzové ruky
Toto sa týka predovšetkým malých kompaktov (väčšie foťáky by vám asi spadli ak nemáte prsty vystužené oceľovými drátmi) a ľudí, ktorí si chcú byť istí, že na fotke nebudú žiadne prsty a palce.

Hipster
Presný opak rockera. Hipster sa snaží byť diskrétny, odvážny či ironický (viď definícia hipstera) tým, že strieľa od boku. Výborný spôsob ako zachytiť deti hrajúce sa v piesku plus ide o fotografovanie na inej úrovni (veď hipster je vždy na inej úrovni ako tí ostatní!) Toto fotenie má vysoký stupeň obtiažnosti ale vyzerá to cool a náhodne (okej, robila som to niekedy, keď som sa snažila niekoho nenápadne odfotiť)

Schovávačka
Niektorí ľudia fotia iba s jedným okom, niektorí majú radšej obe oči otvorené aby im nič neušlo... čo je v podstate nepotrebné pri fotení neživých objektov. (Týka sa to predovšetkým tých, ktorí sa pozeraju do hľadáčika prvýkrát. Kto vie či aj do priezoru na dverách sa pozerajú s oboma otvorenými očami.)

Risk je zisk?
Mať foťák bez popruhu, či šnúrky môže byť celkom oslobodzujúce. Ale poznáte tých ľudí, ktorí sa pokúšal prvýkrát jazdiť na bicykli bez držania sa riadítok...

Vzrušujúca jazda
Veľmi nebezpečné a neprofesionálne. Niektorí ľudia to robia, keď sa nudia (to vážne?!). Odporúča sa to len v tom prípade ak je popruh prilepený k foťáku.

Všetko v poriadku!
Tento typ je ľahko rozpoznateľný, predovšetkým podľa špecifického držania a narábania s objektívom. Akokeby dával znamenie, že všetko je OK. Vždy mám chuť reagovať naňho zdvihnutím palcov  (Podľa mňa to je súrodenec Jazzových rúk).

Stabilne a bezpečne
Niektorí fotografi robia svoje fotky len so statívom. (Statív je diablov vynález! Obrovské hebedo! Statív jedine na nočné fotky!) Iste, je to najbezpečnejší spôsob... až kým nezavadíte o statív a ten padne aj s foťákom na zem (Vravím, satanský vynález!)

a nakoniec...

Krytka
Tento spôsob je populárny hlavne na oslavách, keď máte čo- to vypité a niekto vám strčí do rúk fotoaparát. Alebo keď vidíte niečo absolútne neopakovateľné, napríklad váš synovec sa pokúša o svoje prvé krôčiky a keď zistíte, že ste mali celý čas krytku na obejtíve, už opäť sedí na zadku. Občas sa to stáva každému. Len si prosim skontrolujte krytku skôr ako prídete do servisu s tým, že „váš foťák fotí čierne fotky“. 


1 comment: