PHOTO: dizajnvíkend vol. IV

, , 4 comments


Čo to? Čo to?

Minulý víkend som sa bola pozrieť prvýkrát pozrieť na Dizajnvíkend, čo je celkom hanba, keďže tento rok bol štvrtý ročník. Priznám sa, išla som tam aj preto, aby som videla vnútro Pisztoryho paláca, ktorý je inak zatvorený a neprístupný pre verejnosť... lebo v ňom nič nie je (ale vôbec nič, len steny pokryté tapetami alebo freskou). Vo vstupnej sále ešte stále pretrvávajú známky toho, že to bolo kedysi Leninovo múzeum -  kým som platila vstupné, mohla som si čítať pozlátené socialistické heslá o lepšom zajtrajšku vyryté do mramoru. Keď sme dostali sme ružové zápasky, mohli sme sme začať pozerať. V mojom prípade aj fotiť. 

Na poschodí sa nachádzali rôzne kusy nábytku, dekoračné predmety ako vázy, hodiny, lampy...viacero predajní dizajnového nábytku si tam prenajalo priestor a tak sme si niektore kúsky mohli aj omakať, prípadne si na ne sadnúť. Nechýbala ani Ikea so svojou škaredou PS kolekciou. Tak som si aspoň zobrala nový katalóg. V poslednej dobe som sklamaná z Ikey...

Keď sme zišli po honosnom schodišti na prízemie, výstava pokračovala ukážkou prác študentov alebo absolventov VŠVU či už to boli šperky, vázy alebo oblečenie. Ďalej tam bolo oddelenie s retro predmetmi a na konci nás čakala miestnosť z ktorej sa šírila úžasná sladká vôňa. Neskôr sme zistili, že to bolo vďaka mega vonnej sviečke. Tento rok sa dizajnéri roztiahli aj po areáli nejakého bývalého zdravotného strediska, do ktorého sa vchádzalo priamo z paláca. Ordinácie sa tak premenili na mini showroomy dizajnu so sterilným nemocničným zápachom. Tam ma najviac zaujal svietiaci konferenčný stolík inšpirovaný slovenským folklórom, ktorý sa stlačením ovládača zmení na disco stolík. Páčila sa mi interakcia s jeho tvorcom, inač mám pocit, že vystavujúci autori nemali záujem komunikovať s verejnosťou, čo je škoda, rada by som sa dozvedela niečo o ich tvorbe. 

Na konci sme zablúdili do podzemia, kde bolo kino a premietali tam nejaký divný japonský film a počas toho, ako malo dievčatko v pazuche prisatého nejakého netvora sme len počuli sprievodný komentár: "Všimnite si ten prepracovaný dizajn." 


váza na anténach - keď ich zasuniete, váza sa spojí
hodiny stoja a pretočia sa, až keď ich potiahnete 
škaredá Ikea a.k.a. plastový nábytok do škôlky
z čoho bola financovaná Svätoplukova socha - to červené su Ficovci
stolík Cristalline od Matúša Opálku, ktorý som spomínala
disco verzia


mäkký stláčací "maco"
cena za najhlbší výmoľ v BA
Tonetky ohlasujú návrat!


takto som čakala na Adru, ktorá potom povedala, že tam boli divne oblečení ľudia :)

PS: Kebyže si tu, hneď by som ťa volala, Zajdi! Vieš aké je to pre mňa ťažké teraz zhánať doprovod?! :)

4 comments:

  1. Jeeeej posledná veta ma dostala :)
    Ďakujem, že na mňa myslíš !

    ReplyDelete
  2. ja som zasa tento rok ísť nestihla. Bola som na minuloročnom, ale počula som, že na rozdiel od minulého roka tam bolo viac čechov, ako slovákov ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. no tak napr. chalan co predaval listky bol cech :D

      Delete