SPAIN: Valencia streetart

, , 2 comments
Popíjam melónový čaj, zatiaľ čo sa Bia ešte učí. Som tu presne dvadsaťštyri hodín. Včera som doletela do Valencie. Bola som tu aj pred rokom, ale len tri dni. Rozhodne nie dosť na to, aby som to tu všetko videla. Kým sa teda Bia učí na svoju poslednú skúšku, sedím za počítačom a nahadzujem fotky na FB. Cítim sa trochu  trápne, že odídem na dovolenku a aj tak stále visím na sociálnych sietiach, ale tak čo už.


Valencia bola založená ešte za čias starých rimanov a nachádza sa "pod" Barcelonou. Potom to tu okupovali vizigóti, moslimovia, Cid Campeador aj so svojim koňom Babiecou... Dnes je to mesto minulosti a zároveň budúcnosti. Na jednej strane staré uličky, na druhej strane Ciudad de las Artes y Ciencia (Mesto Umení a Vedy od Calatravu). Je to tu veľmi zelené. Kedysi dávno vysušili koryto rieky Turia a urobili z celej jeho dĺžky čo sa kľukatí mestom park. Sú tu všade cyklisti a bicykle, ako v Holandsku. Len to počasie má od toho holandského trochu ďaleko. Turisti sem väčšinou chodia pozrieť sa na fiestu Las Fallas, keď sa pália obrovské papierove 3D figuríny. Že vraj Valencijčania majú radi oheň. Mohla som sa o tom presvedčiť, keď tu včera niekto púšťal ohňostroje.

Hneď úderom druhej hodiny mi začne nabitý program. Obžerstvo (doniesla som si dva balíky tortíl, takže celý týždeň budeme jesť tacos!), more (k moru sa dostanem zajtra, myslím), fiesta (dnes večer, teda ráno, tu fiesty začínajú o pol noci ak nie neskôr) a rebajas (výpredaje). Ako na každej dovolenke. Inač zistila som, že slovo dovolenka je od slova dovoliť si.Tak je načase si začať dovoľovať :)

A n rozdiel od BA tu vedia streetart urobiť tak, že ladí s prostredím!




















2 comments: